Hamsterhuren: het nieuwe woonconcept

Stel je voor: Je krijgt de mogelijkheid om je huishuur te sparen om later het huis te kunnen kopen waarin je woont. Dit prachtig concept dat we de dag van vandaag kennen onder de term ‘hamsterhuren’ werd in 2017 al in de markt geplaatst. Gilen Woonprojecten is het familiebedrijf achter dit project. Naar eigen zeggen kunnen ze de vraag naar deze formule al niet meer volgen.

De doelgroep

Tegenwoordig is het niet vanzelfsprekend meer om als jong koppel, alleenstaanden of gezinnen met bescheiden inkomens meteen een eigen woning aan te kopen. De meesten kiezen ervoor om dan maar te huren. De hoge huurprijzen in België zorgen ervoor dat er niet meer aan woonsparen kan worden gedaan. Een eigen woning kopen wordt daardoor voor vele Belgen vaak onbereikbaar.

Hamsterhuren: What’s in a name?

Hamsterhuren geeft deze doelgroep de kans om hun huishuur tot 5 jaar in te brengen bij de aankoop van hun woning of bij het aangaan van een woonlening. Wie in dit project instapt heeft geen aankoopverplichting (in tegenstelling tot het huurkopen) en heeft tot 10 jaar bedenktijd na het betrekken van de woning. De criteria voor appartementen en huizen die in aanmerking komen voor het hamsterhuren zijn kwaliteit, energiezuinigheid en duurzaamheid. Het zal bijna altijd gaan over nieuwbouwwoningen omdat ze aan de hoge EPB-normen moeten voldoen. Het bezitten van een woning is de beste buffer zeggen ze wel eens. Met de criteria in het achterhoofd wordt deze investering zeer waardevast.

Transparantie over de aankoopprijs van een Hamsterhuurwoning

In het begin wordt er duidelijk in het contract beschreven wat de verkoopprijs is van de woning. Deze zal altijd conform zijn aan de marktprijs rekening houdend met de ligging, waarde van de grond, aantal bewoonbare vierkante meters, het afwerkingsniveau en het EPB-certificaat. Ook de huurprijs zal steeds marktconform zijn. Er wordt ook duidelijk en transparant gecommuniceerd over de te betalen registratierechten op de grondwaarde van een appartement of huis en de te betalen btw op de constructie zelf, zegt Christophe Ivens, directeur van het vastgoedbedrijf Canius Realty dat de hamsterwoningen beheert. De woningen die reeds werden aangeboden en verhuurd zitten in de prijsklasse van 250.000 à 300.000 euro.

Binnenkort Hamsterhuren in heel België

In 2017 startte het familiebedrijf Gilen Woonprojecten met dit concept. De eerste hamsterhuurwoningen bevonden zich in Limburg (Sint-Truiden) waar het bedrijf gevestigd is.

Ze konden de vraag niet volgen en zochten een manier om het concept in heel België te kunnen uitrollen. Het bedrijf richtte het vastgoedbeleggingsfonds Canius 1 op om deze formule te kunnen aanbieden op nationaal niveau. Lauren Gilen verduidelijkt dat op deze manier de middelen hebben om woningen te kopen van andere ontwikkelaars waardoor ze niet afhankelijk zijn van hun eigen productiecapaciteit. Belfius Immo, een dochteronderneming van Belfius Bank nam een participatie tussen 25 en 50 procent in dit project. Door deze investering kunnen er tegen 2020 200 woningen en appartementen over heel België aangekocht of opgeleverd worden. Manager Thierry De Wever van Belfius Immo sluit niet uit dat dit aantal nog zal stijgen wanneer bijkomende investeringen en/of nieuwe samenwerkingen volgen. 

Vraag en aanbod

Christophe Ivens volgt alles goed op via de nieuwe website hamsterhuren.be waar reeds 3570 blijk lieten van hun interesse voor een hamsterwoning. Op basis van die registraties zullen locaties voor nieuwe projecten worden geselecteerd om het aanbod te creëren waar de vraag het grootst is, aldus Christophe. 

Conclusie/Slot

Hamsterhuren heeft de ambitie om de overstap van huren naar kopen te vergemakkelijken. Een interessant concept voor jonge gezinnen, alleenstaanden of gezinnen met bescheiden inkomen die op deze manier de kans krijgen om relatief snel een eigen woning te kopen om zo een deel van hun toekomst te verwerven. Belangrijk is wel dat ieder voor zich goed zijn rekening maakt. ‘Zo is het oppassen dat men niet eerst te veel ‘deelt’ in de kosten van 21 procent btw op nieuwbouw en vervolgens (indirect) op de registratiekosten op de verkoop van een bestaande woning’, waarschuwt het artikel in de krant De Tijd. In april dit jaar kwamen er al 7 woningen bij in Deurne wat maakt dat er momenteel 48 zijn in België. In mei volgen er 16 hamsterhuurwoningen in Willebroek en 7 in Engis. Ten slotte komen er in juni de eerste 7 woningen in Sint-Pieters-Leeuw.

Meer info vindt u op: https://www.hamsterhuren.be/ 

Bronnen:

Contacteer ons

We kijken ernaar uit u verder te kunnen helpen, adviseren en van dienst te zijn. Aarzel niet om ons te contacteren!

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.