De tuin van de buren wordt vanaf 1 september ook een beetje uw tuin

De tuin van de buren wordt vanaf 1 september ook een beetje uw tuin: bal terughalen of kraan plaatsen mag binnenkort

Het nieuwe goederenrecht gaat volgende week woensdag in. Dat heeft gevolgen voor hoe privé uw tuin of die van de buren is. Dat schrijven de kranten van Mediahuis dinsdag.

"Er bestond al zoiets als het ladderrecht", zegt professor Goederenrecht Vincent Sagaert (KU Leuven), die de nieuwe wet mee voorbereidde. "Dat is het recht om bij het snoeien van de haag of het schoonmaken van de dakgoot ook even in de tuin van de buren te gaan om daar je ladder te zetten. Dat wordt nu uitgebreid naar het oprichten van gebouwen.”

Burenhinder: "Vanaf 1/9 telt enkel de lengte van de boom. En de schaduw als die bovenmatige hinder veroorzaakt"
“Concreet kun je dus de tuin van de buren gebruiken om er bijvoorbeeld een stelling of een kraan te plaatsen om iets op jouw grond te bouwen, als je zelf niet de ruimte hebt om dat te plaatsen. Uiteraard moet je de buren op voorhand verwittigen en het moet ook gebeuren op de manier die het minste schade toebrengt aan het naburige perceel.”
Vanaf 1 september heb je het recht om je bal of huisdier te gaan halen, op voorwaarde dat die daar per ongeluk terechtkwam. "Even de bal over de haag trappen om er te kunnen rondkijken, mag niet. ­Uiteraard moet je je gezond verstand gebruiken. Is de buur thuis, dan bel je eerst even aan. Is hij niet thuis, dan mag je even snel de tuin in en uit.”

Waarom er plots nieuwe regels omtrent goederenrecht worden geïntroduceerd? “De regels rond het privaat vastgoedrecht dateerden nog van 1804", zegt Sagaert. “Die waren nog geschreven door Napoleon of zijn medewerkers en waren niet aangepast aan de moderne tijd. Dit is slechts één artikeltje uit een heel grote hervorming die wel honderden regels omvat en de wet rond vastgoed en vruchtgebruik in een moderner jasje steekt.” 

Contacteer ons

We kijken ernaar uit u verder te kunnen helpen, adviseren en van dienst te zijn. Aarzel niet om ons te contacteren!

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.