Geen of beperkte indexering huurprijzen voor woningen met EPC-label D, E en F

Sinds een tiental jaren moeten huurwoningen een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben. Het EPB-label loopt van A+ (zeer energie-efficiënt) tot F (energie-inefficiënt).

Sinds oktober 2022 bevriezen de Vlaamse en Brusselse regeringen de huurprijzen van energiezuinige woningen. Deze bepaling geldt voor één jaar.

Indexering is niet toegestaan voor panden met een E of F EPC-label in Vlaanderen en een F of G EPC-label in Brussel of voor panden zonder EPC-certificaat.Voor woningen met EPC-niveau D is de indexering in Vlaanderen beperkt tot 50% en voor EPC-niveau E is de indexering in Brussel beperkt tot 50%. Voor energiezuinige woningen met een EPC-label A+, A, B of C verandert er niets. De verhuurders van deze woningen zullen zowel in Vlaanderen als in Brussel nog steeds de huur mogen indexeren.

Deze maatregel beoogt de betaalbaarheid van woningen te waarborgen en verhuurders aan te moedigen de energieprestaties van huurwoningen te verbeteren.

Tot oktober 2023 is indexering voor huurwoningen zonder EPC of met het label D, E en F weer toegestaan, maar volgens een gewijzigde formule. Op die manier zullen huurders niet na een jaar plotseling een zeer hoge huur moeten betalen.

Contacteer ons

We kijken ernaar uit u verder te kunnen helpen, adviseren en van dienst te zijn. Aarzel niet om ons te contacteren!

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.