Hoe koel je je huis af zonder airco tijdens de hittegolf?

Tijdens een hittegolf kunnen een paar eenvoudige dagelijkse handelingen volstaan om uw huis koel te houden. Sluit de luiken, hang vochtige doeken op, omring u met planten: ontdek alle tips om uw huis zonder airco af te koelen tijdens de hittegolf.

Wanneer de hittegolf zich aankondigt, betreuren we het vaak dat we niet zijn uitgerust met een goede airconditioning. Maar er zijn manieren om uw huis koel te houden die minder impact hebben op het milieu. Eenvoudige tips om uw huis 24 uur per dag te koelen.

Sluit de ramen om koel te blijven

Het is een eenvoudige maar altijd nuttige tip om te onthouden in tijden van hittegolf! De temperatuur stijgt en de zon blijft schijnen? Antwoord: u moet absoluut uw ramen sluiten om uzelf tegen de hitte te beschermen. Het beste is de ramen de hele nacht open te houden om zoveel mogelijk koele lucht binnen te laten, ze dan 's morgens om 9 uur te sluiten en ze 's avonds om ongeveer 20 uur weer wijd open te zetten wanneer de temperaturen geleidelijk dalen. In deze zomerperiode zou het een voordeel zijn om lammelen te hebben om zich te isoleren tegen de hitte en toch een beetje licht te houden.

Ventileer uw kamers zo veel mogelijk

Laat de lucht stromen, zelfs als je de deuren hoort dichtslaan! Door 's morgens vroeg frisse lucht te laten circuleren wanneer de ramen open staan, krijgt u een frisse wind door het hele huis. Denk overdag - en zelfs 's nachts - aan de ventilator die de hele zomer lang uw bondgenoot zal zijn om lucht te scheppen. Het is belangrijk om er een op voorhand te kopen, anders zult u geen fatsoenlijke ventilator in de winkel kunnen vinden zodra de hittegolf aanbreekt en iedereen een wil. De meest efficiënte modellen zijn ook de duurste, zoals de plafondventilator. Een andere mogelijkheid is een ventilator op voet of een kolomventilator, die zeer handig is om van de ene kamer naar de andere te verplaatsen.

Trek de stekker van uw elektrische apparaten uit het stopcontact om oververhitting te voorkomen

Deze eenvoudige tip lijkt misschien in tegenspraak met de vorige. Ja, de ventilator is een elektrisch apparaat, maar hij verbruikt minder energie dan een airconditioning en u hoeft hem bij warm weer niet 24 uur per dag te laten draaien. Naast de ventilator is het raadzaam om bij warm weer de stekker uit elektrische apparaten te trekken. Dit duurt maar een paar seconden en kan zeer nuttig zijn om de warmte in uw kamers te verminderen. Televisie, computer, oven, aarzel niet om ze uit te zetten als u ze niet gebruikt en nog meer als u op vakantie gaat. Hetzelfde geldt voor de verlichting: het is zomer, het is tot laat dag, dus het is niet nodig om met veel licht aan te leven, wat de temperatuur in de kamer zal doen stijgen.

Denk aan planten voor een fris gevoel

Het zijn de nieuwe favorieten van onze decoratie, reden te meer om ze deze zomer nog meer te waarderen. Omdat planten voordelen hebben in tijden van hittegolf, zullen ze de vochtigheid reguleren en een gevoel van frisheid geven . Samen in dezelfde kamer, zullen ze een groene barrière vormen tegen de hitte. Voorrang moet worden gegeven aan vervuilende planten en hangplanten.

 Leg natte doeken in jullie kamers

Zoals vaak het geval is, hadden onze grootmoeders het allemaal uitgedokterd en hun onstopbare methoden om het huis te koelen werken vandaag nog steeds. Hang grote handdoeken of lakens bij ramen en ventilatoren (maar nooit erbovenop!), die u vooraf hebt bevochtigd. Het water zal gemakkelijker verdampen en de kamer koeler doen aanvoelen. U kan ook de vloer regelmatig bevochtigen en hier en daar een bakje water laten staan, zodat het water verdampt en de hele ruimte kan verfrissen.

Verwissel uw beddengoed voor een simpel laken

Het is noodzakelijk dat het huis in zomermodus gaat, wat betekent dat we ons moeten ontdoen van het overtollige. Ruim op het bed het winterdekbedovertrek, de kussens, plaids en ander overbodig beddengoed op. Kies voor een lichter zomerdekbed of een eenvoudig vlak laken. Hetzelfde geldt voor de zithoek: ontdoe u van de overdaad aan kussens en plaids en kies voor een groot wit laken, licht bevochtigd, of een linnen laken voor een fris gevoel.

Beleg de vloeren met uw matras

Het idee lijkt misschien verrassend, maar het is keer op keer bewezen! Neem uw matras en leg deze op de grond  voor een koelere nacht. Als u uw slaapkamer niet naar de gelijkvloers van uw huis kunt verplaatsen, zal deze tip u een betere nachtrust garanderen.

Contacteer ons

We kijken ernaar uit u verder te kunnen helpen, adviseren en van dienst te zijn. Aarzel niet om ons te contacteren!

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.