Minder registratierechten vanaf april 2023 voor wie een woning koopt in Brussel

Een huis kopen in Brussel is duur, maar goed nieuws voor wie toch de sprong wil wagen: het Brusselse abattement verhoogt vanaf 1 april 2023. Wie daarnaast zijn nieuwe stek energetisch renoveert wordt bovendien beloond met een bijkomend abattement. Hoe zit het precies?

Hoger abattement

Wie een woning koopt, betaalt registratierechten op de aankoopprijs (en eventuele kosten die ermee gepaard gaan). Net zoals in Vlaanderen en Wallonië genieten kopers in Brussel van een zogenaamd ‘abattement’. De regels en bedragen verschillen evenwel per regio.
Het abattement is een vrijgestelde eerste schijf van de belastbare aankoopwaarde die niet onderworpen is aan belasting. Resultaat: een korting op de totaal verschuldigde registratierechten.
Tot 1 april 2023 bedraagt het abattement nog 175.000 euro voor de aankoop van de enige gezinswoning. Om meer Brusselse gezinnen toegang te geven tot een woning, wordt dit abattement opgetrokken naar 200.000 euro. In de plaats van een korting van 21.875 euro, genieten gezinnen vanaf 1 april 2023 van een korting van 25.000 euro.
Voor bouwgronden geldt dan weer een abattement van 87.500 euro, die vanaf april opgetrokken wordt naar 100.000 euro.
Ruimer toepassingsgebied voor het abattement
Niet alleen het abattement zelf, maar ook grensbedragen om van het abattement te kunnen genieten, worden verhoogd.
Vandaag staat het abattement alleen maar open voor aankopen waarvan het bedrag 500.000 euro niet overstijgt. Dit bedrag verhoogt in april naar 600.000 euro.
Hetzelfde verhaal geldt voor bouwgronden: vandaag komen enkel aankopen in aanmerking tot 250.000 euro. Dit wordt opgetrokken naar 300.000 euro
Meer tijd bij energetische renovaties
Eén van de voorwaarden om van het abattement te genieten, is dat je tijdig je hoofdverblijfplaats vestigt in je aangekochte woning. Vanaf 1 april krijgen kopers 3 jaar tijd (vanaf de aankoopakte) in de plaats van 2 jaar tijd. Iets meer ademruimte voor wie wat zaken in orde wil brengen aan de woning dus.
Wie daarboven energetisch wil renoveren – en dus de energieprestatie van zijn woning wil verbeteren – krijgt extra tijd. De termijn van 2 jaar wordt in deze gevallen verhoogd naar 5 jaar.
25.000 euro extra abattement per sprong energieklasse
Energetisch renoveren zal worden beloond in Brussel. Wie zijn woning energiezuiniger maakt heeft onmiddellijk recht op een aanvullend abattement.
Het aanvullend abattement bedraagt 25 000 euro voor elke gerealiseerde verbetering van energieklasse. Het aantal energieklassen waartoe de partijen zich verbinden, moet ten minste 2 bedragen. Het gaat dus om een variabel abattement, dat afhankelijk is van het aantal verbeterde energieklassen. Wat de partijen effectief krijgen als voordeel wordt bepaald door hetgeen waartoe ze zich verbinden bij hun aankoop, maar dit bedrag kan later worden verhoogd of verlaagd in functie wat de kopers effectief hebben bereikt en hetgeen tot wat ze zich toe verbonden hadden.
Voorbeeld
Verbinden de kopers zich ertoe om de energieprestatie van het verkregen onroerend goed met minstens 2 klassen te verbeteren, dan bedraagt het aanvullend abattement minimaal 50 000 euro (nl. minimaal 2 x 25 000 euro).

Verbinden de kopers zich tot een nog grotere verbetering van het aantal klassen (of als de effectieve verbetering groter is), dan zullen zij bij elke klasse genieten van een bijkomend bedrag van 25 000 euro. Kopers die van energieklasse "G" naar een klasse "A" gaan, genieten dus van een bijkomend abattement van 150.000 euro. Bijgeteld bij het eerste abattement van 200.000 euro komt dat neer op een totaal abattement van 350 000 euro.

Contacteer ons

We kijken ernaar uit u verder te kunnen helpen, adviseren en van dienst te zijn. Aarzel niet om ons te contacteren!

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.