Nieuw in België: de Woningpas

Een woning (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren, daar komt heel wat papierwerk bij kijken. Maar vanaf het voorjaar van 2018 wordt de Woningpas officieel ingevoerd, een gratis digitaal paspoort dat alle informatie over jouw huis samenbrengt.

Een woning (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren, daar komt heel wat papierwerk bij kijken. Maar vanaf het voorjaar van 2018 wordt de Woningpas officieel ingevoerd, een gratis digitaal paspoort dat alle informatie over jouw huis samenbrengt. Welke voordelen heeft het voor jou?

In de context van het Renovatiepact 2050 wordt halfweg 2018 de Woningpas ingevoerd. Het Renovatiepact 2050 kwam er als een overeenkomst tussen de bouwsector, consumentenorganisaties en de overheid. Het doel van dit pact is om ervoor te zorgen dat gebouwen beter worden gerenoveerd en de energieprestaties van woningen verbeteren. De exacte datum is echter nog niet gekend.

Wat is een Woningpas?

Eén van de middelen om de doelstellingen van het Renovatiepact 2050 te bereiken, is de Woningpas. Het is een digitaal paspoort voor jouw woning dat tal van informatie bevat. Eén handig overzicht van alles wat je over jouw woning wilt weten. Dat maakt het bijvoorbeeld ook veel makkelijker om na te gaan hoe energiezuinig uw huis is. De woningpas wordt ontworpen door het Vlaams Energieagentschap, het Departement Omgeving, Wonen-Vlaanderen en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij.

Voordeel: administratieve vereenvoudiging

Voordeel: administratieve vereenvoudiging

De Woningpas moet ervoor zorgen dat heel wat administratie gemakkelijker verloopt bij het bouwen of verbouwen van een woning of bij het verhuren en verkopen van een gebouw. Het centraliseert namelijk alle nodige documenten en attesten en zo bespaar je heel wat tijd met het zoeken naar de juiste papieren.
Je zult er dus alle data en energieattesten waarover ook de overheid beschikt op kunnen terugvinden. Daarbij beslis je zelf of je bijkomende informatie toevoegt, zoals facturen van investeringen of onderhoudsattesten. In eerste instantie zullen enkel de eigenaars en de bevoegde instanties de Woningpas kunnen raadplegen, later ook kopers, huurders, energiedeskundigen, architecten, enzoverder.
Tegen 2020 dient de Woningpas een volledig dossier te zijn dat onder andere informatie verschaft over :

Renovatieadvies en EPC+

  • Plannen
  • Stavingsstukken van gebruikte materialen
  • Premies en leningen
  • Rapportering renovatiepact
  • Digitale attesten
  • Bodem en ondergrond
  • Asbestinventaris
  • EPB en EPC attesten
  • Zichtbare gebreken
  • Zonnepotentieel van de woning


Timing

Timing

De eerste release staat ingepland halfweg 2018. Dit zou echter slechts een ‘light’ versie zijn. Tegen 2019 wordt dit verder uitgebreid en spreekt men van een ‘medium’ versie. In 2020 zal de volledige versie uitgerold worden. In 2021 wordt ook de rapportering van het renovatiepact toegevoegd, deze versie zal de naam “Woningpas 2.0” krijgen. Verder is er nog geen duidelijkheid over de precieze kostprijs van deze woningpas.

Bron: Zimmo

Contacteer ons

We kijken ernaar uit u verder te kunnen helpen, adviseren en van dienst te zijn. Aarzel niet om ons te contacteren!

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.