Trotseer de kou met gezelligheid én een ‘winterproof’ woning!

 

Sinds enkele weken voelen we dat de winter is aangebroken. ‘s Nachts dalen de temperaturen onder nul, auto’s starten moeilijker en de dekentjes worden bovengehaald. Maar de winter gaat ook gepaard met een gezellige sfeer en mooie winterlandschappen. Alleen vergeten we een heel belangrijke factor tijdens deze koude periode: de woning winterklaar maken!

We lijsten voor jullie de belangrijkste aandachtspunten op. Met een goede voorbereiding vermijdt u onaangename verrassingen. Zo moet niemand kou lijden en swingen de energiekosten niet de pan uit.

Tips om het warm te houden

  • Verlucht tijdig de radiatoren met een ontluchtingssleutel. Door een te lage voordruk in het expansievat komt er lucht in de installatie. Dit creëert lawaai en corrosie en haalt het maximaal rendement van de chauffage naar beneden.
  • Bedek de achterkant van de verwarming met radiatorfolie. Zo wordt de warmte niet naar de muur maar de kamer in gestuurd. Dit maakt het warmer en bespaart energie.
  • Voer het verplichte tweejaarlijks onderhoud van de verwarmingsketel uit. De onderhoudsbeurt is niet alleen verplicht maar zorgt ook voor een efficiëntere werking.
  • Zorg voor een goede isolatie van de woning. 25% van de warmte en energie gaat verloren via het dak. Vanaf 2020 is in Vlaanderen de isolatie van uw woning verplicht. Laat een erkende plaatser de werken uitvoeren en geniet van de premies.

Tips om energie en kosten te besparen

  • Gebruik zuinige verlichting. Led- of spaarlampen gebruiken slechts 10% van de elektriciteit om dezelfde hoeveelheid licht op te wekken als een gloeilamp.
  • Isoleer buitenkranen met een schuimrubberen hoes. Kranen zijn zeer gevoelig aan vorst. Bescherm ze of sluit ze af alvorens de waterleidingen bevriezen en barsten.
  • Kijk na of alle branddetectoren correct werken. Tijdens de winter worden openhaarden vaker gebruikt. Het is het toppunt van gezelligheid maar een schoorsteenbrand is minder leuk. Laat deze ook tijdig reinigen door een vakman.

Uw woning potdicht houden om zoveel mogelijk warmte binnen te houden en kosten te drukken is goed en wel, maar een goede ventilatie houdt uw woning fris en gezond. Droge lucht warmt bovendien ook sneller op dan vochtige lucht. Het is maar dat u het weet. Het raam af en toe openen is dus een goed idee!

Contacteer ons

We kijken ernaar uit u verder te kunnen helpen, adviseren en van dienst te zijn. Aarzel niet om ons te contacteren!

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.